start  consult  welke klacht bij welk dier  mijn achtergrond  contact 

 

bachremedies

bioresonantie

fytotherapie

homeopathie

reiki

tteam

biochemische zouten

aromatische olien

Wat zijn aromatische oliën?

Aromatische of essentiële oliën worden gemaakt van allerlei soorten planten en plantenmateriaal.

 

Met behulp van waterdampdestillatie van bijvoorbeeld bloemen, wortels, takjes of koude persing (bij citrusvruchten) komen de oliën die elke plant in zich heeft vrij en worden opgevangen.

Het plantenmateriaal dat nodig is voor het maken van 1 kilo olie verschilt nogal. Om een indruk te geven: Voor een kilo olie van de grove den heb je 500 kilo naalden nodig en voor een kilo olie van gember "slechts" 50 kilo wortel.

 

De therapeutische werking van de oliën is te danken aan de hoge concentratie reukstoffen.

De neus is een van de primitiefste zintuigen en staat in verbinding met het limbisch systeem in de hersenen dat ons buiten ons bewustzijn om beïnvloedt. Door gebruik te maken van het reukorgaan en dit te beïnvloeden middels essentiële oliën kan in het lichaam via het onderbewustzijn verschillende processen worden beïnvloed

 

Hydrolaten

Een bijproduct van de  waterdampdestillatie zijn de hydrolaten. Een liter hydrolaat bevat 0,10 tot 0,50 gr etherische olie.Door de lage concentratie zijn ze minder werkzaam op het psychische vlak maar vooral op het lichamelijke. Voor katten kan dit een goed alternatief zijn omdat die nogal gevoelig zijn voor etherische oliën.

 

 

Aanvullende opmerkingen:

  • "Baat het niet dan schaadt het niet" is absoluut niet het geval bij het gebruik van aromatherapie. B.v. knoflookolie mag nooit aan katten gegeven worden.

 

  • Essentiële oliën mogen nooit direct met de huid of de slijmvliezen in aanraking komen (uitgezonderd Tea tree) er wordt altijd een zogenaamde “drager” gebruikt.

 

  • De kwaliteit van de olie is erg belangrijk. Goede olie is duur maar niet alle dure olie is goed! Voor de werkzaamheid is het belangrijk dat het een olie is 100% puur, zonder kunstmatige toevoegingen en liefst van biologische teelt. Helaas kan in dit geval in Nederland niet op het etiket vertrouwd worden. Iets mag 100% pure olie heten terwijl er toch kunstmatige toegevoegde stoffen aanwezig zijn.

 

  • Tot slot  kunnen de oliën tevens ingezet worden ter bestrijding van parasieten of voor ontsmetting van hok of stal.  

     terug 

 

 

 

 

                                         praktijk alternatieve geneeswijzen dieren   www.dierenwijzer.com   024-3223238