start  consult  welke klacht bij welk dier  mijn achtergrond  contact 

 

bachremedies

bioresonantie

fytotherapie

homeopathie

reiki

tteam

biochemische zouten

aromatische olien

Wat zijn biochemische zouten?

De biochemische therapie bestaat zo ongeveer 120 jaar. De Duitse arts Dr.Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898) heeft deze methode, die gebruik maakt van anorganische zouten, ontwikkeld. Ze worden naast biochemische zouten ook wel Schüssler zouten genoemd.

 

Dr. Schüssler ging er in zijn geneesmethode van uit dat veel ziekten ontstaan door een tekort aan een of méér anorganische zouten (mineralen) in de cellen. Deze 'lichaamseigen' zouten dienen normaal in een bepaalde verhouding in het lichaam aanwezig te zijn. Ze zijn zeer belangrijk voor de celopbouw en afweer en dus voor het functioneren van cellen en daarmee voor het functioneren van het gehele organisme (mens of dier).

 

Deze zouten moeten steeds opnieuw met de voeding worden opgenomen want ze worden niet in het lichaam gevormd. In de wetenschap heten zulke stoffen essentiële voedingsbestanddelen.

Deze zouten zijn o.a. een component van bijvoorbeeld enzymen. Enzymen spelen weer een belangrijke rol in de stofwisseling van cellen en ook de spijsvertering. Omdat deze beide processen van invloed zijn op de werking van allerlei organen zal een tekort zich dan ook openbaren in een veelheid van symptomen. Iedereen kent tegenwoordig het begrip kalk-, kalium- of ijzergebrek als oorzaak van een ziekte. Tekort aan verschillende zouten laten goed van elkaar te onderscheiden symptomen zien.

 

De ingrijpende werking van de mineraalzouten schuilt hierin, dat ze uit meerdere chemische elementen samengesteld zijn. In speeksel vallen ze uiteen in hun elektrische actieve bestanddelen. Ieder van deze bestanddelen heeft voor zich weer een bepaald werkingsgebied binnen het organisme (dier) en beïnvloedt ook andere bijzonderheden van de constitutie.

 

De dosering is in oneindig kleine grootheden van het mineraalzout. Bij het tekort wordt deze hoeveelheid namelijk niet aangevuld. Het organisme wordt echter geprikkeld  tot een natuurlijke activiteit, om uit de voedingsmiddelen de zouten te onttrekken, die het nodig heeft. De werking van een mineraalzout berust dus op een prikkeling .

 

Er bestaat geen risico voor overdosis, het eventueel overtollige wordt zonder problemen afgevoerd. De Schüsslerzouten bezitten in de aangeboden potentie geen toxiciteit.

Wanneer bij 1 behandeling meerdere zouten worden voorgeschreven, is het gebruikelijk deze afwisselend in te nemen (afwisselend tijdens de dag of afwisselend per dag of per week).

Inmiddels zijn er behalve de oorspronkelijke 12 Schüssler zouten, door biochemisch onderzoek nieuwe lichaamseigen zouten ontdekt en deze zijn later toegevoegd.

 

terug

 

 

 

 

                                         praktijk alternatieve geneeswijzen dieren   www.dierenwijzer.com   024-3223238